Faceți căutări pe acest blog

luni, 18 iulie 2016

Cum sa iti alegi masina ?

Piata auto din Romania....Incep prin a spune ca acum 4 ani, pentru mine o masina avea patru roti, un volan si eventual o piesa cu tacanit sau fara intre volan si scaun. Tind insa , atunci cand ma intereseaza un subiect, sa caut insistent informatiile despre subiect, sa stiu de unde sa le iau, si sa le filtrez prin departamentul care isi are birourile la mansarda.  Voi încerca mai jos sa va prezint un rezumat al informatiilor găsite de mine pe internet ce v-ar putea fi folositoare la decizia cu privire la modelul de autoturism nou sau SH  ce urmează sa îl achizitionati. Ceea ce afirm mai jos sunt strict informatii găsite de mine pe internet pe site-uri de tipul forumurilor, canale youtube site-uri auto, filtrate apoi prin prisma logicii personale. 
     In primul rand pentru a va alege o masina trebuie sa va ganditi daca sa fie SH sau noua, ce buget aveti si ce vreti sa faceti cu masina respectiva.
     In Romania samsarii auto au cam stricat imaginea pietei de SH. Deoarece ei cumpara o masina, si o revand la suprapret. Ar fi ok daca diferenta de pret ar fi data de capacitatea lor de negociere. Dar din pacate am auzit destule povesti, unele chiar de la prima mana, din care reieseau ca multi( daca nu toti cu exceptia a 2 -3 care sa confirme regula) umblau la kilometraj . Adica o masina cu 320 k km va avea la revanzare cca 110 k km . Am dat de un proprietar de masina utilizata in regim TAXI 10 ani (regim maxim de uzura cu atat mai mult cu cat era inchiriata soferilor taximetristi) care  spunea ca proprietarul ei tocmai o pregatea de revanzare . si a dat kilometrajul inapoi de la 600 k km la 90....... Toti samsarii vor incerca probabil (parerea mea si a majoritatii celor ce se exprima pe internet dar adevarul poate fi si altul...)sa vanda povestea cu masina detinuta de o batranica care a folosit-o pana la piata si la biserica doar duminica. Povestea cu kilometrajul exista si pe piata germana si la fel aceleasi povesti. Nici in Ro nici in Germania nu se plateste penal pentru asemenea fapte. (In Belgia da iar majoritatea autoturismelor vin cu garantie doi ani dar.....in Belgia). Am auzit povesti cum ca samsarii decuplau martorii aprinsi cu rosu in bord si legau ledurile de senzorii care nu aveau probleme. Sau de un caz in care un domn spargea cu patentul ledurile martorilor din bord.
    Daca vreti totusi SH as sugera sa verificati urmatoarele aspecte: persoana din talon sa fie aceeasi cu cea care va vinde autoturismul(sa platiti mai putin profitul unui intermediar) . Sa investiti intr-o cautare site dedicat investigarii istoricului masinii(evitati masini furate cu dauna totala etc). Sa ii faceti un test drive. Sa investiti intr-o diagnosticare service independent. Verificati VIN-ul , pe documente si pe autoturism. La piata germana evitati pe cei care sunt noi pe site-ul de vanzari. (de preferat anunturile care expun VIN spre identificare).Foarte important nu va cheltuiti toti banii disponibili, sa va ramana o marja de cca 15% din pretul achitat bani la dispozitia dvs pentru a putea remedia o eventuala surpriza (stiu de un caz de autoturism SH achizitionat cu 8000 E si investit ulterior 3000 E)  Deasemenea trebuie sa stiti ca  germanii au infrastructura buna dar deasemenea au si tendinta de a isi schimba masinile la cca 8 ani (media) o conduc cca 123 k km si isi fac reviziile la cca 16 k km . Acum sa va raspundeti la intrebarea: daca dvs ati sti ca in cca 3 ani va veti vinde masina , stiind ca exista mai nou o piata avida si ca veti reusi cu siguranta sa o vindeti, cata grija ii mai acordati in a va respecta reviziile si a repara defectele ale caror simptome le auziti?
 Cum va alegeti masina? V-as sugera sa lasati reviewurile din reviste de pe site-urile profesionale sau nu deoparte pentru inceput. O sa expun mai jos de ce Trebuie sa va stabiliti in primul rand caroseria si motorizarea. Trebuie sa tineti cont ca motorizarea diesel euro 5 si euro 6 au DPF care solicita un anumit regim de mers la fiecare 250-300 km parcursi (drumuri de cca 10 min cel putin cu o viteza peste 70 km la ora, sau la cele cu soft prevazut pentru curatare activa drumuri la care sa nu inchideti motorul cel putin 45 minute cat dureaza curatarea) si cele euro 6 au si sistem cu uree care trebuie completata conform cartii producatorului. Pe piata sunt patru tipuri de motorizari( https://www.youtube.com/watch?v=4OSDw-uyP98&t=695s ) fiecare cerand un regim de mers si intretinere diferit. As recomanda manuala sau automata clasica. Dublul ambreiaj al celor de la hyundai sau dacia , (de dupa 2015-2016) au sistem start stop automat care protejeaza cutia de viteze si ati putea sa le luati in considerare si pe ele. CVT necesita insa o revizie la 100 k km foarte scumpa . Caroseria SUV ar trebui sa vina la pachet cu tractiune integrala altfel un monovolum sau break cu suspensii bune zic eu ar putea sa va duca peste tot pe unde va duce un SUV 4x2 , sau diferentele ar fi infime.
    Marca si modelul :
    1 Fiecare constructor de automobile reprezintă în primul rând o afacere. Care are ca prim si unic scop realizarea de profit. Restul sunt doar adiacente. Dacă noi am achizitiona idei la aceleasi preturi gânditi-va ti dvs dacă în locul lor vati mai chinui sa vindeti practic vreun autoturism competitiv....Si fiecare brand are angajata o echipa de marcheting. Care este platita pentru unicul scop de a vinde o imagine.
            2Ca multi altii stiam despre siguranta oferita de VOLVO. si citeam la un moment dat în site-ul VOLVO  în prezentarea modelului xc90 despre inovatia si prin omisiuni si presupuneri exclusivismul în aceasta inovatie a sistemului de franare automata prin care autovehicolul preia controlul si franeaza la iminenta unui impact. Tehnologie pe care MERCEDES o folosea la modelele sale de cinci ani. Cum s-ar putea explica? Inovatiiile sunt efectuate de regula nu de către compania brandului ci de către companii terte. Care apoi vând dreptul de utilizare tuturor celor ce cotizeaza din greu. Sau dacă cumva este creeata de către un brand, prin tehnologie inversa , este recreeat în scurt timp si de celelalte branduri.VOLVO si-a creeat imaginea de siguranta prin faptul ca a inventat geamul securizat (nu se sparge in cioburi care sa penetreze corpul pasagerilor) si centura de siguranta in trei puncte si a dat brevetele la liber. A pierdut pentru cca trei ani exclusivitatea inventiilor, dar a castigat o imensa imagine de companie ce pune siguranta pe primul loc inaintea profitului (ft inteligenta miscarea) imagine ce dainuie si atazi (la cca 40 de ani de la ultima inventie) . 
     Stiam ca multi altii despre fiabilitatea „indestructibila” a brandului TOYOTA. si am citit pe forumul proprietarilor de toyota destule cazuri de proprietari care reclamau probleme diverse. si ca să fie bomboana de pe coliva service-ul reprezentanta, tergiversau reparatia sau vroiau sa îl taxeze cu o parte din costuri sau după insistente dadeau un răspuns oficial cum ca autoturismul functionează între anumiti parametri si ca modul în care acel autoturism functionează si se reclama de către client( în garantie) se incadreaza în acei parametri......Si service-ul este o afacere independenta al care unic scop....Nu spun cum ca toyota sta rău la capitolul fiabilitate. Dimpotriva sta cel mai bine dar LAOLALTA CU ALTE BRANDURI. Adică legendara fiabilite nu este la distanta de ani lumina de alte branduri. Mai buna cea mai buna dar nu la ani distanta.Cu alte cuvinte orice masina se poate strica nu este indestructibila. Se afla conform consumer reports pe podium Sunt si alte branduri conform aceluaisi site ce face intervievari de proprietari de autoturisme si apoi practic o statistica, sunt si alte branduri spuneam care stau „sub medie”
(MERCEDES-BENZ) sau cel mai prost(JEEP FIAT LAND ROVER ) puteti vedea asta aici http://www.consumerreports.org/cars/which-car-brands-make-the-best-vehicles/
Si ajungem la mitul nr
     3 MERCEDES-BENZ are exclusivitate în calitate în ceea ce ofera (best or nothing) . SI cum mentionam mai sus sta conform consumer reports la capitolul fiabilitate „sub medie” La capitolul siguranta desi cu 5 stele euroncap punctaj sub hyundai iar tot comparativ cu mazda la capitolul dotari e chiar dezbrăcată în timp ce mazda la pret si model similar e chiar full. Sa zicem mazda 3 astina vs mercedes clasa a 200 benzina motorizare similara.Puteti vedea si dvs pe siterile respective sectiunea configurator. De asemenea merrcedes clasa c fata de hyundai genesis au obtinut punctaje de cinci stele însă mai exact 3,46 fata de 3,88 (best of nothing) puteti vedea mai multe aici https://www.youtube.com/watch?v=mAgY6A3RPcU&list=PLnjhI4Ajj3UPhvnNrhTXEkqk5PglgoNPb&index=6.
    4 Site-urile auto sau revistele de profil pot fi influentate de anumite stari de fapt: dacă da sau nu puteti elge dvs ce sa credeti sau nu: Pot fi influentate în a nu face review-uri negative despre un model auto dacă primesc bani pentru reclama de la acel brand. Sau asa cum am văzut în multe cazuri pun o poveste să fie mai cursiva si practic dau copy paste al caracteristicilor si dotarilor din pagina constructorilor din lipsa de profesionalism. Fără sa spună de fapt ce impresie îti lasa condusul efectiv al modelului respectiv. Sau pot fi influentati de faptul ca cei care scriu review-uri bune sunt invitati periodic în conditii de transport si cazare de lux la diferite lansari ale unui nou model. În diferite locatii de pe planeta....Si de asemenea mai sunt cei independenti dar care ori dau copy paste ori se filmează excesiv pe ei si mai putin filmează modul cum se conduce si eventual sa descrie senzatiile pe care le simt....Si colac peste ....pupaza se filmeaza mai mult pe ei insisi decat sa filmeze treficul si cum se incadreaza masina in trafic. Sau macar indicatoarele bordului sau informatiile comp de bord etc.
    5 Pe forumuri sunt cei care deja au cheltuit o mare suma de bani pentru achizitionarea unor autoturisme. Sa recunoască ca ar fi trebuit sa achizitioneze alte autoturisme ar trebui sa recunoască de fapt ca au fost PROST(i) informati când au făcut acea alegere. Deci dacă ar spune asta înseamnă ca sunt de-a dreptul exasperati de modul cum ii trateaza masina. Sa ii întrebati pe proprietarii unui model care model e mai bun cel pe care l-au achizitionat ei sau modelul similar al competitiei o să va spună ce credeti dvs????
   Am spus cele de mai sus în ideea în care va conving dacă este cazul sa renuntati la idei preconcepute . Ceea ce trebuie sa faceti este în primul rând sa va faceti o lista cu caracteristicile pe care trebuie sa le îndeplinească o masină.  Cum am spus mai sus, buget , stil de condus , mărimea garjului pe care îl detineti, caroserie , consum, putere, viteza, putere de tractiune, capacitate cilindrica,..... 
Prezint doua simulari:
  Sa zicem ca sunt o persoana care nu depăseste viteza legala(a fost decisa ca urmare a unor statistici macabre pe acel tronson de drum) vrea ca masina sa răspundă repede la kickdown, siguranta, consum relativ bun, mărime capacitate ciclindrica medie, fiabilitate sau cel putin sansa uneia, usurinta de a face un pic de off road. Nu ma interesează tractarea.Vreau pozitie înaltă la condus.Sa fie în Romania Pretul să fie sub 70000 euro Cum as proceda? Pai elimin marcile cu probleme în fiabilitate si ma uit doar la cele cotate ca best sau Mai buna decât media: Audi Subaru Toyota, Lexus,Mazda Scion Kia. POATE îmi atrage atentia ca Scion Si Lexus apartin  Toyota Si ca ultimele doua sunt la capitolul ”best” Vreau Pozitie înaltă deci as rămâne cu  SUV de genul audi Q7 Land cruiser 200 Land cruiser 150  kia sorento Mazda  CX5 , Lexus LX CX. Pentru pret ar cădea Lexus precum si TLC 200 . Pentru capacitati off road ar fi un plus TLC 200 TLC 150 . Pentru pret ar fi avantaj Sorento, Mazda Pentru capacitate cilindrica  ar cădea LC 200. Ar rămâne Q7 150, Sorento. Sorento ar avea garantia suplimentara. Audi este detinută de volskwagen si dpdv al imaginii aceasta firma încearcă sa tina Audi deoparte în scandalul emisiilor din 2015 scandal care are ca prim efect deprecierea. Dacă este atins si audi deprecierea ar putea fi o problemă. Plus faptul ca dacă citim cele raportate e firma facem un calcul si vedem ca audi are profit mai mare decât celelalte firme ale lui VW cu VW cu tot desi are un nr de doar 25 la suta de autoturisme vândute din acest ansamblu. Deci per masina clientul plăteste pentru un profit al lor mult mai mult. si cum nu vreau sa fac asta ar cădea si Audi. Plus ca sunt voci care spun ca audi este un Vw la care i s-a dublat pretul si schimbat sigla. Voci de pe internet vreau sa zic.
As avea de ales practic intre Toyota land cruiser 150 Mazda cx5 sorento si poate si subaru forester. Un total de 4 autoturisme. Mai urmează un test drive pe drumul pe care îl cunosc (insistati asupra acestui fapt la dealer)  https://www.youtube.com/watch?v=kcUEPT789Uo 
    Un alt exemplu de masina noua ar fi pentru un buget la capatul opus de sa zicem 20000 E . Ar fi, in aceasta categorie Subaru forester Mazda cx5 hyundai tucson duster laureat sau sl  suzuki vitara. Cel mai bun raport calitate pret ar fi dupa parerea mea duster dar full care se apropie de modelele de baza 4x4 ale celorlalte insa e mai ieftin sub cei 20000 chiar.  Abia dupa ce am scurtat lista (folosind capul ) ma uit pe reviewuri (video sau nu) pentru a alege cu inima,  Revieurile video care mi se par mai ok ar fi cele de pe turatii (explicit video .... youtube) combinate cu buhnici sau mai nou cavaleria.   Sa zicem ca mai taiati un model . Ultimele 3 modele raman (chiar daca ati inceput sa va faceti o idee si tindeti catre un singur model, ) pentru test drive. De preferat unul dupa altul la interval de 24 de ore .     Apoi analizati impresiile le puneti pe hartie , si luati o decizie. Tineti cont de faptul ca masina de testdrive este de regula dotata full option  facuta anume pentru a-ti lua ochii iar varianta mai ieftină dacă doriti asta poate fi o cu totul si cu totul alta masina , de regula gandita pentru companii  , pentru imaginea lor cum ca au modelele x sau y dar insa decizia de achizitionare o iau contabilii si managerii dar de condus o conduc ceilalti angajati. .Dupa ce v-ati  HOTARAT e cazul sa treceti la achizitionare . După ce urmăriti si asta. (autoexpert how to beat a dealer )
https://www.youtube.com/watch?v=v8VYNFzmJIQ&t=1s


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu